פיצוי בגין נכות
כיצד מוגדרת נכות? המושג נכות לקוח מהמונח לקות שהוגדר על פי ארגון הבריאות העולמי – “מודל חברתי”. את המודל החברתי מרכיבים שני נימוקים:
א. פתולוגי – מוגדר כהפרעה בפעילותו הגופנית התקינה של האדם. לקות היכולה להיות פסיכולוגית או גופנית.
ב. תנאי סביבה – מתחלקים לארבעה תנאים: סביבה פיזית (נגישות פיזית); תנאי סביבה טבעית; חברה (חקיקה, יחסי סביבה חברתית וכד’); הנכה עצמו (כיצד הוא רואה עצמו מול עצמו ומול החברה בכלל).
בהתאם לכך, ארגון הבריאות העולמי מגדיר את הנכות בשלושה מצבים:
א. אי שלמות – הגדרה רפואית הקובעת שישנה הפחתה בתפקודו של האדם יחסית לחברה הסובבות אותו.
ב. פעילות מוגבלת – האדם חייב סיוע אנושי או אחר בפעילות בסביבתו.
ג. מניעת השתתפות – אי יכולת לתפקד – לדוגמא: ילדים (משחק ולימודים), מבוגרים (פרנסה והורות).
ניתן להשליך הגדרות נכות אלו על פי הסביבה בה נמצא הנכה, כמו נושא ההנגשה המונע מילד נכה להגיע לבית הספר או לנכה עם כיסא גלגלים לעלות לאוטובוס.
נושא הנכות מסתעף גם ל”שונות מהנורמה” – סטייה מהנורמה החברתית, אשר יכולה להיות מצד אחד מנת משכל נמוכה מאוד (מתחת לנורמה המקובלת) ומצד שני מנת משכל גבוהה מאוד (מעל הנורמה המקובלת). בנוסף, ישנה הגדרה של “צרכים מיוחדים” – המסופקים לנכה מעבר למה שמסופק לאדם אחר בחברה, כמו מכשיר שמיעה. המוגבלויות יכולות להיות חושיות, שכליות (התפתחות שכלית, לקות למידה, אוטיזם וכד’), נפשיות וכמובן פיזיות.
נכות בישראל
בישראל ישנם גופים המופקדים על פיצויים לנכות מלאה או חלקית: הביטוח הלאומי, אגף השיקום במשרד הביטחון, ניצולי פיגועים וניצולי שואה. בעיקרון ההגדרות מבוססות על הגדרות ארגון הבריאות העולמי, בשנת 1988 החל תהליך חקיקה בנושא ובשנת 1998 נחקק חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, ובהתאם לגישה של “פוליטיקלי קורקט” אדם נכה יוגדר כ- אדם עם מוגבלות, מאותגר פיזית או מאותגר נפשית. היכולת יכולה להיות חלקית או מלאה ומתורגמת לאחוזי נכות שבהתאם יקבעו פיצויים לנכות חלקית או פיצויים לנכות גבוהה.
עורכת דין נכים – מתמצאת בסוגי הנכויות השונים ותדע לייעץ ולהגדיר את מקור הנכות: נכות ראשונית (מולד או פציעה), נכות משנית (כתוצאה בפעילות או אי פעילות שגרמה לחבלה), נכות זמנית ונכות קבועה. ובהתאם עורכת דין נכות תמליץ על חומרת הנכות: קלה, בינונית, קשה וחמורה שתתורגם לאחוזי נכות ובהתאם הפיצוי הכספי.