מרחב ציבורי
המרחב הפרטי הינו בבעלות פרטית, כמו מקום המגורים הפרטי שאין לו גישה של כלל הציבור. לעומת זאת, למרחב הציבורי אין הגבלת גישה לכלל הציבור אשר ניתן לסווגו לארבע קטגוריות: מובהק (ללא הגבלה כלל); משולב (מוגבל לכניסה בשעות מסוימות); למחצה (הגבלה מסוימת בכניסה בהתאם לכללים או קודי לבוש); פרטי למחצה (חצר, גינה פרטית, חניה פרטית וכד’) – לכך יש השלכות משפטיות שיובהרו בהמשך.
פרטי/עסקי
בעלות על מרחב ציבורי מסתעפת כאשר מדובר במרחב ציבורי בבעלות פרטית כמו קניונים, חופי רחצה וכד’ שהינם מרחבים הניתנים לגופים פרטיים. לעומתם, מרחב ציבורי עסקי הינו כתוצאה מהתאגדות אנשי עסקים הנתמכים ופועלים בשיתוף עם הרשות המקומית.
העניין נעשה מורכב יותר כאשר מדובר במסעדה או חנות, האם זהו מרחב ציבורי פרטי או עסקי? המשמעות הינה כי ניתן להיכנס למקום אך לא לבצע בו פעילות שאינה קשורה למהות המקום.
בסיכומו של דבר ישנה חשיבות להגדרת המרחב הציבורי במקרה של נפילה בשטח ציבורי או נפילה במקום ציבורי מול נפילה בבית ספר בו התביעה יכולה להתבצע מול גוף פרטי, ציבורי או בית הספר עצמו. הסוגייה המשפטית תבחן על ידי עו”ד נזקי גוף המתמצא בנבחי החוק.
ביטוח תלמידים
במקרה שמדובר בתלמיד, החוק כיום מחייב את המוסד החינוכי לבטח את התלמיד בביטוח תאונות אישיות 24/7. ביטוח זה מכסה את התלמיד בבית ספרו ומעבר לכך, דבר שרוב האוכלוסייה איננה מודעת לכך. לדוגמא, התלמידים מכוסים גם בחוגים אחה”צ ואין צורך בביטוח נוסף מעבר לביטוח תאונות תלמידים.
כמובן שלביטוח תלמידים ישנה החרגה/הגבלה במקרה של: תאונת דרכים, פעולות טרור, רשלנות רפואית, נזקים שהביטוח הלאומי מתגמל או פגיעה במהלך ביצוע פשע. לכן רצוי להיוועץ בעו”ד מומחה שידע לכוון לגוף המתאים ולסעיף הנכון בחוק.
רשלנות
הינה אחת הסוגיות הנפוצות יותר בטיפול מול גופים ציבוריים בעיקר בתחום נזקי הגוף. כאשר מדובר במרחבים ציבוריים לעיתים מדובר בפציעות כתוצאה ממפגעים או מכשולים שניתן היה למנוע אותם ונגרמו עקב רשלנות בעלי המקום. מקומות אלו יכולים להיות מסעדות, בתי קפה, רחובות העיר, גנים ציבוריים, קניונים, משרדים וכד’.
דוגמא שכיחה לטיפול של עו”ד יכולה להיות החלקה בקניון נפילה במדרגות נעות בקניון, מעידה ברחוב עקב מרצפות בולטות ועוד. סוגיית הפגיעה במרחב הציבור מאוד מורכבת ועל מנת לקבל פיצוי הולם מומלץ להיוועץ בעו”ד המכיר היטב את נבחי החוק.