ביטוח לאומי תאונת עבודה
מי הוא הביטוח הלאומי ומדוע הוקם?
מטרתו של הביטוח הלאומי הינה לספק הגנה וסיוע לאזרח במקרים כמו: אבטלה (פיטורין, תאונת עבודה ו/או מחלה), אסון משפחתי (מוות במשפחה – קצבת שאירים, מענק פטירה ודמי קבורה). נכות (מולדת או עקב תאונה), סיוע במצב כושר השתכרות נמוך מסכום מסוים שנקבע בחוק, קצבת פרישה, פגיעות טרור, מענקים (לידה, ילדים ומזונות).
על מנת לאפשר מתן סיוע זה לאזרחי המדינה, קיים הצד הנגדי, ז”א, תשלום דמי ביטוח לאומי ובריאות המנוכים משכרו של השכיר או העצמאי בהתאם לשכר שהוא מקבל.
בתחילה הביטוח הלאומי עסק בתחומי הזקנה, דמי לידה ותאונות עבודה, עם השנים הנושא התפתח גם לתחומי האבטלה, ביטוח סיעודי וקצבאות הילדים שעלו וירדו במרוצת השנים.
אובדן כשר עבודה
הינו סוגיה שעולה מידי פעם ובשנים האחרונות אף קיבלה חיזוק חוקתי המחייבת את השכיר או העצמאי לקרן פנסיה – קבלת קצבה חודשית במקרה של פרישה (גיל פרישה), נכות או מוות במשפחה (קצבת שאירים, מענק פטירה ודמי קבורה) ו/או ביטוח פנסיוני – המבטיח למבוטח במקרה של יציאה ממעגל העבודה כתוצאה מגיל פרישה או תאונה.
עורך דין ביטוח לאומי- מאחר וקיימים סוגי פוליסות ביטוח מגוונות, הטיפול של עורך דין מול ביטוח לאומי חייב להכיר את ההבדל בין ביטוח מקצועי לביטוח עיסוקי כדי לאפיין, לייעץ ולטפל נכון בנושא אובדן כושר העבודה:
אובדן כשר עבודה עיסוקי
כאשר אדם עוסק במקצוע מסוים, ייבדק האם אותו אדם יכול לעבוד במקצוע אחר למרות הפגיעה בתאונת העבודה? ז”א, לדוגמא, זמר העושה שימוש בקולו לפרנסתו ונפגע במיתרי הקול ולכן אינו יכול לשיר, האם הוא יכול לעסוק במקצוע אחר כמו נגינה, נהיגה או במגוון עבודות אחר. כאן על אותו אדם להיות מבוטח לאובדן כושר עבודה עיסוקי.
אובדן כשר עבודה מקצועי
במקרה זה, עו”ד מול ביטוח לאומי יבדוק האם תאונת העבודה גרמה לעובד את אובדן יכולת העבודה בכל סוג עבודה? במקרה של פועלים או כפי שהם מכונים צווארון כחול, מקצועם דורש מיומנות ולכן לרוב ידרשו לביטוח מקצועי. אזי, הבדיקה מול הביטוח הלאומי תעשה לזמן מוגבל וייבדק כשר העבודה העיסוקי, בתום הזמן המוגדר וקבלת הפיצוי הכספי, ייבדק העובד האם העובד יכול לעסוק בכל מקצוע אחר פרט למקצועו העיקרי. במקרה זה על העובד להיות מבוטח בביטוח מקצועי.